WordPress Berichten en Tags, Waarom zijn ze zo belangrijk?

Als je een bericht schrijft op WordPress dan wordt die automatisch aan je basis caterogie gekoppeled.

Je kunt dan nog meer categorieen koppelen waar je een relatie mee ziet maar eigenlijk zou je het aantal categorieën beperkt moeten houden.

Wil je nu toch ervoor zorgen dat je beter gevonden wordt door de zoekmachine’s, maar ook binnen WordPress.com zelf! dan gebruik je daarvoor de tags optie.

Je vindt de Tags optie aan de rechter kant van het scherm waarin je je berichten schrijft.

Het belang van Tags in WordPress

Zoals je hierboven al ziet, geeft WordPress zelf al een aantal suggesties als je een paar berichten geschreven hebt en daar al Tags aan toegevoegd had.

Je kunt die tags aan klikken die je passend vindt om ze op te nemen en daarnaast kun je ze ook zelf invullen in het veld “Voeg nieuw tag toe”.

Zorg er altijd voor dat de Tags wel relevant zijn voor je bericht, liefst ook zo dat termen in je bericht zelf voorkomen.

Het voordeel van Tags

Tags op de juiste manier gebruikt kunnen door zoekmachines opgepakt worden als Keywords die belangrijk zijn voor je berichten.

Daarnaast gebruikt WordPress zelf de Tags ook nog op twee manieren:

 • Tag search
 • Top tags

Maar ook in de normale zoekopdrachten op WordPress.com worden de gerelateerde Tags getoond.

WordPress gerelateerde Tags

Op alle manieren kun je dus extra bezoekers krijgen met Tags, van WordPress.com zelf, maar ook via Zoekmachines zoals Google, Live.com en Yahoo.com

Wil je dus dat je nieuwe weblog voldoende bekendheid krijgt, zorg dan dat je de Tags optie gebruikt en goed invult!

Met de optie Post Tags in je linker menu kun je een compleet overzicht van al je gebruikte tags oproepen en eventueel verwijderen of corrigeren.

De Tag Cloud

Op je WordPress.com blog heb je ook nog de mogelijkheid om een Widget in je menu te plaatsen met een zogeheten TagCloud.

Of je die wilt gebruiken ligt aan jezelf, maar ik persoonlijk vindt ze te druk en te veel afleiden van de werkelijke inhoud van de Blog.

Voor zoekmachines hebben ze geen toegevoegde waarde en maar weinig bezoekers zullen op een Tag Cloud klikken, de meeste kiezen voor een rubriek om door te lezen.

28 thoughts on “WordPress Berichten en Tags, Waarom zijn ze zo belangrijk?

 1. Als ik tags invoer bij berichten, zijn ze zichtbaar en aanklikbaar op de site en lijkt het alsof ze willen verwijzen naar een pagina op de site, waardoor er ‘page not found’ komt te staan. Klopt dit?

 2. Bedankt Herbert-Jan. Dit gebeurt dan via bericht bewerken veronderstel ik. Maar ik heb 1 probleem bij bericht bewerken: als ik een bericht bewerk, dan veranderen mijn embedded video’s (die als video te zien zijn in de berichten) naar een hyperlink. Je ziet dus geen video meer maar een link naar de video. Ambetant vind ik dat.

  • @zigloxx: Je dat is inderdaad vervelend en komt voort uit een wordpress.com wijziging (paid upgrade). Je moet nu betalen om video’s in te sluiten. Je kunt wel proberen of het omschakelen naar tekst mode in plaats van HTML invoer beter werkt.

 3. Op alle manieren kun je dus extra bezoekers krijgen met Tags, van WordPress.com zelf, maar ook via Zoekmachines zoals Google, Live.com en Yahoo.com….

  Hoe dan? Als ik besluit geen tagcloud te laten zien, worden de tags niet opgenomen in mijn code of content. Google kan toch alleen metatags en content lezen?

   • Een tagcloud is niet meer dan de naam voor een verzameling hyperlinks, die bij/achter elkaar worden getoond. Een soort extra navigatie. Als je dus geen tagcloud toont, toon je dus geen tags.

    Iets dat je niet toont, komt niet in je content terecht en levert geen SEO-voordeel op. Zoekmachines kunnen nu eenmaal niet veel voor je doen als woorden niet in je metatags en/of je content staat.

    Natuurlijk kun je tags wel IN je bericht zelf gebruiken, maar dan noem je ze geen tags, maar simpelweg hyperlinks. Het kenmerk van tags is toch een beetje dat ze verzameld zijn in een cloud, anders heten ze gewoon links.

    M.a.w. kun je tags gebruiken om je vindbaarheid te verbeteren? Ja, maar je MOET ze tonen en beschouw ze als normale hyperlinks, dus hou rekening met strafpunten die Google rekent voor outgoing links (google op rel=”nofollow”)

 4. Beste Herbert-Jan,

  Zelf maak ik erg veel gebruik van tags. WordPress heeft zelf een tags generator en is makkelijk in gebruik. Mijn site wordt bijgehouden dmv het inloggen bij wp zelf dus ik maak geen gebruik van een programma. Misschien achteraf niet zo slim maar ik ben het nu er aan gewend.
  Helaas is plotseling mijn tag generator uit mijn berichten pagina verdwenen en kan het ook niet meer terughalen. Ik kan wel nog zelf tags toevoegen maar niet meer de generator. Ook zijn de suggesties onder de berichten verdwenen.

  Enig idee waar ik het over heb en heb je een oplossing voor me, want het irriteert mij mateloos op dit moment ;)

  Alvast bedankt

  Geekmagazine.nl

 5. Pingback: Hashtags are #everywhere | Social Media Tips

 6. Ik voeg zelf ook tags toe aan mijn berichten. Wanneer ik mijn tag dan invoer bij zoeken op wordpress zie ik mijn eigen stukken erg niet bij staan. Heeft u enig idee hoe dit kan?

 7. Dit bericht zie ik mogelijk wat laat maar het heeft mij in ieder geval geholpen. Ik was op zoek naar een duidelijke uitleg over de tags. De informatie in dit bericht was voldoende informatief.

 8. Helder en informatief verhaal, waarvoor dank. Nu heb ik echter een probleempje waar iemand mij hopelijk mee kan helpen. Ik gebruik het thema Twenty-Eleven. Als je naar mijn website (www.maertenprins.nl) gaat kom je binnen op de berichten-pagina. Je ziet dan het meest recente bericht, met daaronder de tags. Prachtig. Echter: als je mijn site bekijkt op een iphone, dan staan alle tags op één regel en wordt de rest van de pagina (en de hele site) heel smal weergegeven. De tags worden niet verdeeld over twee of drie regels. Ik hoop dat ik het een beetje begrijpelijk uitleg.
  (overigens worden de rolmenu’s onder de header ook niet mooi verdeeld – misschien heeft dat er iets mee te maken?)
  Ik heb niet veel verstand van WordPress en heb zelf een beetje zitten prutsen en daarbij blijkbaar iets verkeerd gedaan. Heeft iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s