Hoe je een Blog van WordPress.com kunt omzetten naar een andere Blog

Stel je hebt een blog op WordPress.com die je gestart bent op een url die je destijds wel goed vond, maar nu wil je toch over naar een andere url omdat die beter past.

In mijn geval was dat van lessen.wordpress.com naar handleiding.wordpress.com.

Maar je hebt natuurlijk al de nodige berichten geschreven en die zou je dus ook mee willen nemen!

Met WordPress kan dat heel makkelijk via de exporteer en importeer tool.

Stap 1. Exporteer

In je Dashboard klik je op tools en daarna op “Exporteer”.
Vervolgens laat je de standaard staan op “alle auteurs” en druk je op Exporteer.

WordPress zal je dan vragen waar je het export bestand wilt opslaan, kies dan voor een makkelijke plaats op je harde schijf en sla het bestand op.

Stap 2. Importeer

Als je ingelogd bent bij WordPress.com type je de url die je graag wilt in je brower adres balk,

WordPress geeft je dan direct die blog als die nog niet bestaat en koppelt hem  aan je account.

Nu kun je direct onder Import het bestand dat je opgeslagen had weer importeren en alle berichten en comments zullen in je nieuwe blog verschijnen.

Stap 3. Afronden

Stel nu je theme en andere aanpassingen die je aan je theme en widgets gedaan hebt weer in zoals je ze hebben wilt en ga verder met bloggen op je nieuwe adres.

Je oude blog kun je laten staan omdat er een hoop afbeeldingen links nog verwijzen naar die blog.
Wil je die toch verwijderen, zorg dan dat alle afbeeldingen opnieuw geupload worden en alle links aangepast naar het nieuwe url pad.

Een laaste bericht op die oude Blog om te zeggen dat je op de nieuwe url verder gaat is ook  een goede optie om mensen daarover te informeren.

Als je je RSS Feed via feedbruner hebt laten lopen is het aanpassen van de basis URL daar voldoende om alle lezers van je blog te houden!

En mocht je dat willen, dan kun je de optie “Headline Animator” gebruiken op je oude Blog om daar ook de nieuwe URL te promoten.

Dé Nederlandse WordPress Handleiding

P.s. Deze werkwijze kun je ook gebruiken als je van WordPress.com naar een eigen WordPress installatie gaat.
Een andere optie daar is om WordPress.com te blijven gebruiken maar de domain upgrade te gebruiken zoals je onder een eigen domein naam kunt bloggen.

Deze laatste optie heeft niet mijn voorkeur omdat je daarmee nog niet de vrijheid heb om je eigen widgets en plugins te installeren.

5 thoughts on “Hoe je een Blog van WordPress.com kunt omzetten naar een andere Blog

  1. De exporteer functie kan ik niet vinden onder Tools. Ik wil mijn oude blogs uit de weblog.nl periode toevoegen aan mijn nieuwe blogspot account. Wie weet raad? Denk niet dat ik de enige ben….

  2. Ik heb een wp.com site over gezet naar een eigen server. Alles is eigenlijk goed gegaan maar alleen de slideshow die in WP.com zit bestaat niet in een wp.org site. De beledigen zijn wel mee over gegaan maar de optie [slideshow] bestaat niet.
    Wat is hier een goede oplossing voor?

  3. @herbert-jan
    Dank voor je reactie. Ik ga nog eens even wat stoeien. Had idd wat gevonden en heb een script gemaakt om in alle postings [portfolio_slideshow] te plaatsen voor de oude postings. Voor de nieuwe ga ik idd Fancybox eens proberen. Ik ben niet zo van NExtgen….vind de standaard uploader van WP eigenlijk fijner. Maar ga ik denk ik een gallery plaatsen in de posting vanuit WP uploader en dan fancybox erbij aan komt alles goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s